font: www.elperiodico.cat

Bardem aconsegueix el Premio Nacional de Cinematografía

  1. • El jurat valora els èxits professionals de l’actor i el seu compromís amb el cine espanyol
Bardem, amb el premi d'homenatge que li va concedir la Unió d'Actors, el març passat.
Bardem, amb el premi d’homenatge que li va concedir la Unió d’Actors, el març passat.
EFE
MADRID

L’actor Javier Bardem, guanyador d’un Oscar pel seu treball a No es país para viejos, ha aconseguit avui el Premio Nacional de Cinematografía 2008, concedit pel Ministeri de Cultura i dotat amb 30.000 euros, segons ha fet públic avui l’Institut de Cinematografia (ICAA).

El jurat ha volgut recompensar “les metes professionals obtingudes al llarg de la seva ja dilatada carrera i especialment l’any 2007, així com la seva defensa de la professió d’actor i el compromís constant amb el cine espanyol”.

Fernando Lara, director general de l’ICAA, ha actuat com a president del jurat, que també ha estat format per Pilar Torre (subdirectora de Promoció i Relacions Internacionals de l’ICAA), César Benítez (de la Federació d’Associacions de Productors Audiovisuals Espanyols), Imanol Uribe (Societat General d’Autors i Editors), Carlos López (Drets d’Autor i Mitjans Audiovisuals), Irene Visedo, Judith Colell i Patricia de Muns i Alberto Iglesias, guardonat el 2007.

Felicitació del ministre Molina

El ministre de Cultura, César Antonio Molina, ha estat el primer a comunicar la concessió del premi i a felicitar l’actor, que s’ha mostrat sorprès i agraït per aquest reconeixement.

Bardem ha afirmat sobre el guardó: “No és a la meva persona, sinó a tota una professió que estimo i intento defensar dia a dia, a través del treball. Ho prenc com una abraçada carinyosa de la professió, dels companys del meu país, i això m’emociona profundament”.

La gran carrera de l’actor va començar al guanyar la Concha d’Or al Festival de Sant Sebastià. A més de l’Oscar, Bardem ha rebut el Globus d’Or, dues Copes Volpi al millor intèrpret a Venècia i quatre Goyas, entre altres guardons.

A les ordres de grans cineastes

La seva trajectòria internacional va començar de la mà del pintor Julian Schabell, que el va dirigir a Antes que anochezca. Després va continuar en el cine espanyol, a les ordres de Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar, Fernando León i Mariano Barroso, mentre acumulava Goyas i rebia contínues ofertes de Hollywood.

La seva relació amb Hollywood ha estat molt selectiva. Va rebutjar treballar amb Spielberg a Minority report perquè no el convencia “anar saltant per les teulades”, tot i que després sí que va provar sort amb Michael Mann a Collateral. Era, va dir llavors, un assaig per veure com es movia en una superproducció.

Amb els germans Cohen, va rodar la que seria la pel·lícula de l’any No es país para viejos, amb la qual es va convertir en el primer actor espanyol que guanyava l’Oscar. La seva manera d’interpretar un assassí el van convertir als EUA en una de les icones dels malvats, comparant-lo fins i tot amb l’Hannibal Lecter d’El silenci dels anyells.

Bardem ha treballat amb cineastes de la talla de Milos Forman, a Los fantasmas de Goya, i Woody Allen, a Vicky Cristina Barcelona, que, a més de comptar amb Scarlett Johanson, el va reunir amb Penélope Cruz, anys després de Jamón jamón.

Advertisements